Следната седмица натпросечно количество на врнежи за таа седмица – Би можеле да се соочиме со значително количество на дожд и снег!

објавено на:

14 Фев 2024

од:

сподели:

Најновите денешни излези на нумеричките модели за следната седмица укажуваат на тоа дека во југоисточна Европа, вклучувајчи ја и Македонија се очекуваат натпросечни врнежи за таа седмица. Тоа значи дека следната седмица Балканот и Македонија би можеле да се соочат со значително количество на дожд и на снег.

Промената на времето ќе започне уште од понеделник наутро кога ќе се прошируваат врнежи од дожд а на планините од снег. Снежната граница би можела да се спушти до околу, а понекаде и под 1000 метри надморска височина.

Ова би можело да создаде и проблеми на планинските превои следната седмица. Температурите следната седмица значително ќе опаднат.

Токму оваа голема промена ќе ја направи длабок циклон од запад, поточно истиот од Атлантикот ќе пристигне над Џеновскиот залив и ќе добива на сила. Сето ова ќе биде проследено и со силен ветер.

Будно ја следиме состојбата со развојот на времето што се однесува на следната седмица – Понатаму следуваат нови и по потреба обновени анализи.

 

За нови, детални и по потреба обновени метео информации, следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука!

Можете да ме следете и на инстаграм slavchopoposki!Занимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]