РАНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ДО ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ И ОВОШТАРИТЕ: Покрај обилните врнежи од дожд и снег, следната седмица можност за појава на слана и мраз!

објавено на:

02 Мар 2024

од:

сподели:

Сите ние сме сведоци на долг период на невообичаено топло време за овој период од годината, како и со значително натпросечни температури на воздухот. Сето тоа доведе до будење на природата на повеќе места, особено во централните и во југоисточните предели од државава и расцветување на овошките.

Заследете ја мојата официјална фејсбук страница Славчо Попоски – МЕТЕО Прогнозер и мојот официјален инстаграм профил https://www.instagram.com/slavchopoposki/

Сепак со оглед на нашите најави за нов студен и влажен воздушен бран во текот на следната седмица, кој ќе донесе ниски температури, особено во вторник и обилни врнежи од дожд и снег, а потоа и ниски ноќни и утрински температури кој речиси насекаде ќе се спуштаат близу 0 степени, а понекаде, особено на повисоките населени места и за некој степен под нулата.

Сето ова ќе доведе до услови за создавање на утринска појава на слана и на слаб мраз. Секако ова лошо ќе влијае врз овошките кои веќе се во фаза на будење.

Токму поради ова, ги предупредуваме , исто така и ги советување земјоделците и овоштарите навремено да превземат мерки околу навремена заштита на истите.

 

Заследете го мојот официјален инстаграм профил https://www.instagram.com/slavchopoposki/
Исто така следете го и мојот официјален фејсбук профил и мојата официјална фејсбук страница Славчо Попоски – МЕТЕО Прогнозер  
Фејсбук профил: Славчо ПопоскиЗанимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]