ЦИКЛОНОТ И СТУДЕНИОТ БРАН ДОНЕСОА МНОГУ ДОЖД И СНЕГ ВО МАКЕДОНИЈА: Наврнаа дури 43 литри дожд – На планините има значителна снежна покривка!

објавено на:

05 Мар 2024

од:

сподели:

Врнежите од дожд и од снег во изминатите часови и тоа како добро ќе дојдат во Македонија, и тоа поради тоа што во текот на цел февруари имавме релативно стабилно и особено натпросечно топло време за тој период од годината. Сушата беше голема насекаде поради недостатокот на врнежи од дожд и од снег.

Сепак последниот влажен бран и циклон изминатите часови придонесе да имаме особено обилни врнежи од дожд и снег, особено на повисоките населени места во западните предели од Македонија како и на планините.

НАВРНАТ ВОДЕН ТАЛОГ НИЗ МАКЕДОНИЈА ИЗМЕРЕН НА МЕРНИТЕ СТАНИЦИ НА УХМР: 43 Битола, 38 Крушево, 35 Прилеп, 33 Гевгелија, 32 Маврови Анови, 27 Претор, 26 Охрид, 25 Попова Шапка, 21 Пожаране, 18 Лазарополе, 14 Демир Капија, 10 Кавадарци, 9 Дојран, 8 Велес, 7 Тетово, Струмица, 6 Ѓуриште, 4 Зајчев Рид, 3 Тополчани, 2 Штип.

Снежна покривка измерена од страната на УХМР (во cм) 11 Лазарополe, 9 Попова Шапка, 4 Крушево.

Секако снержната покривка на планините од каде имаме ние информации е со висина и до 20 сантиметри, а на највисоките планини таа е поголема.

Заследете ја мојата официјална фејсбук страница Славчо Попоски – МЕТЕО Прогнозер и мојот официјален инстаграм профил https://www.instagram.com/slavchopoposki/

Заследете го мојот официјален инстаграм профил https://www.instagram.com/slavchopoposki/
Исто така следете го и мојот официјален фејсбук профил и мојата официјална фејсбук страница Славчо Попоски – МЕТЕО Прогнозер  
Фејсбук профил: Славчо Попоски

 

За нови или обновени метео информации, следи ме на социјалните медиуми.За нови или обновени метео информации, следи ме на социјалните медиуми.