“ЕЛ НИЊО” ЗАМИНУВА, ВО АПРИЛ ЗЕМЈАТА ВЛЕГУВА ВО НЕУТРАЛНА ФАЗА – ОД МАЈ НА ЗЕМЈАТА ЗАПОЧНУВА ВЛИЈАНИЕТО НА ЛАДНАТА “ЛА НИЊА”

објавено на:

31 Мар 2024

од:

сподели:

Метеоролошкиот феномен “ЕЛ НИЊО” кој го имавме во текот на целата зима заминува, што значи дека во април земјата влегува во една неутрална фаза, со што веќе од Мај на земјата започнува да влијае ладната “ЛА НИЊА”. Значителното влијание на “ЛА НИЊА” ќе го почувствуваме према крајот на летото.

Токму ова буди значителна надеж дека следната зима ќе биде многу поразлична од изминатава и со повеќе снег кај нас, но и во регионот, како и во Европа.

Сепак и покрај ова, влијанието на “ЛА НИЊА” во текот на оваа пролет ќе биде сеуште мало па така очекуваме една натпросечно топла пролет, но како ќе се загрева Атмосферата, и тоа поради се повисоките температури на воздухот, така ќе се создаваат се поголеми услови за појава на нестабилни Атмосферски процеси, односно грмотевични облаци и временски непогоди.

За летото сеуште е рано да говориме какво ќе биде и какви температури не очекуваат.Занимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]