СИЛНИОТ ЏЕНОВСКИ ЦИКЛОН ЌЕ ПРОДОЛЖИ ДА НИ НОСИ ДОЖД, СНЕГ И ЗНАЧИТЕЛНА СНЕЖНА ПОКРИВКА, ОСОБЕНО НА ПЛАНИНИТЕ (НАД 40 ЦМ СНЕГ)!

Февруари месец би тебало да ја покаже вистинската зимска идила. Барем според последните анализи очекуваме почести продори од север кој би условувале ладен воздух и врнежи од снег и на пониските места (градови).Да напоменеме дека повремено се очекуваат и јужни струења кој ќе условуваат натпросечно високи температури. Многу е тешко да се даде анализа за повеќе денови однапред .

Инаку и во следниот период нашата територија ќе се наоѓа под влијание на изразена циклонска активност со центар над Џеновскиот залив. Очекуваме повремени врнежи од дожд и снег и истите локално ќе бидат ОБИЛНИ.

На планините особено на запад ќе дојде до зголемување на снежната покривка (над 40 цм). Помала снежна покривка повремено има услови да се формира и низ градовите особено на запад. Температурите позначително ќе се намалат и ќе бидат околу просекот за овој дел од годината.

Да напоменеме дека долгорочното анализирање на времето и не е баш најпрецизно, затоа граѓаните добро би било да ги следат нашите краткорочни анализи на времето, тие се далеку попрецизни.

 

 

  • За нови, детални и по потреба обновени метео информации, следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука!
  • Можете да ме следете и на инстаграм slavchopoposki!