ОД ЈАКНИ ДО МАИЦИ: Викендот и првиот ден од Април ни носат ранолетни температури во Македонија дури до околу 30 степени

објавено на:

26 Мар 2024

од:

сподели:

Викендот кој што доаѓа, како и на првиот ден од месец април ќе имаме рано – летни температури на воздухот кој ќе се искачуваат во интервалот од 22 до 28 степени, додека во најтоплите централни и југоисточни предели од државава температурата ќе се искачи и до околу 30 степени.

Времето ќе се стабилизира за време на викендот, и ќе има повеќе сонце, што значи дека граѓаните уште од сега можат да прават планови за викендот кој доаѓа.

Во регионот се очекуваат температури дури и над 30 степени, што значи дека понекаде тие ќе се искачат  и до околу 32-33 степени.

Токму овие натпросечно високи температури на воздухот се поради влијанието на топлата воздушна маса од северните предели на Африка, која ќе продре кон нашите краишта за време на викендот  и на 1ви април.Занимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]