Ниските температури придонесоа за премрзнување на овошките во општина Росоман

објавено на:

21 Мар 2024

од:

сподели:

Регионот на Општина Росоман познат по ПРАСКА, КАЈСИЈА и СЛИВА во раните утрински часови беше зафатен од ниски температури кој се спуштија под нулата со тоа доведе до измазнување на овошките кој се целосно рацветени.

Се очекува дополнително да се утврди процентот на измазнување. Да се надеваме дека процентот на измрзнуваечње ќе биде многу мал за земјоделците кој и така мака мачат со високите цени на препаратите за заштита и ѓубривата.

Да напоменеме дека прогнозерот Славчо Поповски пред неколку дена најави метео аларм предупредување за земјоделците од ниски температури.Занимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]