Феноменот “Ел Нињо” ни донесе невообичаено топло време во срцето на зимата – Од оваа есен ни настапува ладниот “Ла Ниња” кој ќе трае!

објавено на:

05 Фев 2024

од:

сподели:

Една кратка анализа околу моменталните случувања со времето и временските (не) прилики во Македонија:

 

Зошто имаме вакво невообичаено топло време во февруари (во срцето на зимата), се работи поради метеоролошкиот феномнен “Ел Нињо”, и истиот ни носи потопло време со натпросечно високи температури на воздухот, затоа и временските непогоди изминатото лето во Македонија беа значително почести и поголеми, но тоа не значи дека студеното време нема да се врати оваа зима, тоа сигурно ќе се врати, а со него и снегот (според моменталните наблудувања и анализи некаде околу, или по средината на овој месец) а веднаш по 10 февруари влегуваме во влажен, нестабилен и циклонален период со почести врнежи и засилен ветер. Некаде на почетокот на есента ќе навлеземе во студениот метеоролошки феномен “Ла Ниња” па така наредната, а и зимите по наредната зима ќе се соочуваме со се поголеми студови и снегови (тоа значи дека зимите сепак како некои што најавуваат нема да исчезнат и нема да станеме Сахара)!

 

За нови, детални и по потреба обновени метео информации, следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука!

Можете да ме следете и на инстаграм slavchopoposki!Занимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]