ЕКСТРЕМИ ВО МИНАТОТО: Последно, исто ваков поранет летен топол бран во Македонија и на Балканот е забележан 1952 година

објавено на:

30 Мар 2024

од:

сподели:

Последно ваков топлотен летен бран од Африка кој ја зафати Македонија, но и целата територија на Балканскиот Полуостров е забележан во далечната 1952 година, и тоа исто така како сега, односно на самиот крај на месец март.

Сепак тогаш тој топлотен бран бил уште поизразен и со уште повисоки температури, но тогаш бил зафатен и поголемиот дел од Европскиот континент кога се мереле и над 30 степени (на одредени места).

На метеоролошката карта можете да го погледнете како изгледал продорот на топлиот летен бран од Африка кон нашите краишта крајот на март, во далечната 1952 година.

 Занимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]