ДА СЕ НАВИКНЕМЕ НА ПОЧЕСТИ И ПОДОЛГИ СТУДОВИ И НА СЕ ПОВЕЌЕ СНЕГ ВО ЕВРОПА И НА БАЛКАНОТ! ТОПЕЊЕТО НА МРАЗОТ НА АНТАРКТИКОТ ЈА ЛАДИ КЛИМАТА ВО ЕВРОПА И НА БАЛКАНОТ!

Изминатиот период сведоци сме на невообичаено студено време за месец април, но и на ЗНАЧИТЕЛНИ врнежи од снег, особено во соседна Србија каде во главниот град на оваа држава, Белград е соборен и Априлскиот рекорд кога се работи за снежни врнежи. Во Белград завчера беа измерени рекордни 19 цм снег и тоа за април месец. На Копаоник пак наврнаа дури половина метар снег.

Кај нас во Македонија пак освен на планините, снег провејуваше и во градовите од западниот и од северозападниот дел од државава.

Токму ова е поради Глобалното затоплување. Истото го топи мразот на Антарктикот, поради тоа доаѓа и до ладење на климата во Европа и на Балканскиот Полуостров. Во иднина во Европа и на Балканот снежните невремиња ќе бидат се почести, а студовите се поголеми и подолги, така е барем според последните направени анализи.

Инаку во следниот период кај нас очекуваме нови локални врнежи од дожд и снег, особено на планините, но и потпросечни температури на воздухот, што значи дека и понатаму ќе биде студено за месец април.

 

 

  • За нови, детални и по потреба обновени метео информации, следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука!
  • Можете да ме следете и на инстаграм slavchopoposki!