Месечна Прогноза

МЕСЕЧНА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕТО: Октомври месец потопол, но и посув од вообичаеното!

Оваа година месец октомври ќе го поминеме во знакот на потопло време, но и со помалку врнежи, што значи дека температурите ќе бидат натпросечно високи, а врнежите ќе бидат под просекот. Сепак повремено може да се очекува прилив на поголем влажен воздушен бран кој би условил и поинтензивни врнежи од …

Повеќе

НАЈНОВА МЕТЕО АНАЛИЗА: Месец септември 2023 со многу малку врнежи (вистинско лето)!

Во Македонија во следните денови ќе имаме натпросечно топло време, со високи максимални дневни температури на воздухот, што значи дека нашата територија и понатаму ќе биде под влијание на топла воздушна маса од југ (северните предели на Африка). Времето ќе биде сончево со умерена облачност и со слаб до умерен …

Повеќе

ПРВАТА ПОЛОВИНА ОД МЕСЕЦ МАЈ НИ НОСИ НОВО ГОЛЕМО ЗАЛАДУВАЊЕ НА ВРЕМЕТО, ПА ДУРИ И НОВ СНЕГ!

Според последните анализи кој ги направивме, во првата половина од мај месец ни доаѓа ново ПОГОЛЕМО ЗАЛАДУВАЊЕ на времето кое ќе донесе нови ИНТЕНЗИВНИ врнежи од дожд, па дури и од СНЕГ. Во првата половина од мај очекуваме ПОИНТЕНЗИВНИ СНЕЖНИ врнежи на планините особено во западните и во северозападните предели …

Повеќе

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ МЕТЕО АНАЛИЗИ: НЕДОСТАТОК НА ВРНЕЖИ И НАТПРОСЕЧНО ТОПЛО И ВО НОЕМВРИ!

Според последните анализи кој ги подготвивме со помош на најпрецизните нумерички модели, големо заладување и нешто повеќе врнежи не се очекува ниту во ноември месец. Така е барем според сегашните анализи, а промени во прогнозата секако дека се можни. Месец ноември ќе помине во знакот на натпросечно и сушно време. …

Повеќе

ДЕТАЛНА МЕТЕО АНАЛИЗА ЗА ОВОЈ МЕСЕЦ – НАЈПРВИН ПРИЈАТНО ТОПЛО, ПОТОА МОЖНОСТ ЗА ПРВИОТ СНЕГ И ВО МАКЕДОНИЈА!

Септември не беше на наша страна и имавме постудено време отколку што очекувавме. Топлото време ни доаѓа во месец октомври, кога температурите и врнежите ќе бидат исти како и во повеќегодишните прогнози. Познато е и кога може да го очекуваме првиот снег во Македонија. Најпознатиот Македонски метеоролог Славчо Попоски за …

Повеќе

БАБА МАРТА – ОЧЕКУВАЈТЕ ПОЧЕСТИ ПРОДОРИ НА СТУДЕНИ ВОЗДУШНИ МАСИ ОД СЕВЕР, НО И ДОЖДОВИ И СНЕГОВИ!

Според последните анализи со кој располагаме, Баба Марта оваа година ќе биде и тоа како со триста ума. Ќе ни донесе од се по нешто ( и дожд, и студ, и снег, и сонце но и топлина). Последно направените анализи укажуваат на тоа дека првата половина од Март месец ќе …

Повеќе

МЕСЕЧНА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕТО ЗА СЕПТЕМВРИ: ЏЕМПЕРИТЕ ЌЕ ТРЕБААТ – НО И ТОПЛИТЕ ЛЕТНИ ДЕНОВИ НЕМА ДА ИЗОСТАНАТ

Според сегашните анализи кои ние ги направивме со помош на најпрецизните метеоролошки модели во светот, укажуваат на тоа дека месецот септември во поглед на температурите и на врнежите треба да биде просечен. Што значи се очекуваат типични температури на воздухот за септември месец, а исто така и врнежи. Повремено можни …

Повеќе

СЛАВЧО ПОПОСКИ: ГОЛЕМА СУША И ПЕКОЛНИ ГОРЕШТИНИ ЌЕ ИМАМЕ ДО САМИОТ КРАЈ НА АВГУСТ, КАКО И ВО СЕПТЕМВРИ

Според најновите анализи со кој располагаме, укажуваат на тоа дека се до крамиот крај на овој месец, како и во септември, територијата на Македонија ќе биде под влијание на МНОГУ ТОПЛА воздушна маса со потекло од северните предели на Африка и истата ќе условува МНОГУ ВИСОКИ, и значително натпросечни температури …

Повеќе

МЕСЕЧНА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕТО ЗА ЈУЛИ: ТОПЛОТНИ БРАНОВИ, НО И ОПАСНОСТ ОД ВРЕМЕНСКИ НЕПОГОДИ

Според најновите анализи со кој располагаме, месец јули ќе помине во знакот на натпросечно топол месец, што значи се очекуваат почести продори на топлотни бранови од југ (северните предели на Африка). Температурите за време на максимумот на топлотните бранови кој се очекуваат во текот на овој месец ќе надминуваат и …

Повеќе

МАРТ ЌЕ ИЗНЕНАДУВА СО ВРЕМЕТО – ДАЛИ ЌЕ НИ ДОНЕСЕ ПОВТОРНО СНЕГ?

Иако климатолошката пролет започна денеска, сепак сеуште сме календарски зима. Во продолжение следува месечната временска прогноза за овој месец: Според сегашните  и подолгорочни анализи на времето, месец март ќе изненадува и ќе биде доста променлив. Имено се очекуваат повремени влажни воздушни бранови и циклонски циркулации кој ќе условуваат врнеживо и …

Повеќе