СЛАВЧО ПОПОСКИ: ГОЛЕМА СУША И ПЕКОЛНИ ГОРЕШТИНИ ЌЕ ИМАМЕ ДО САМИОТ КРАЈ НА АВГУСТ, КАКО И ВО СЕПТЕМВРИ

објавено на:

09 Авг 2021

од:

сподели:

Според најновите анализи со кој располагаме, укажуваат на тоа дека се до крамиот крај на овој месец, како и во септември, територијата на Македонија ќе биде под влијание на МНОГУ ТОПЛА воздушна маса со потекло од северните предели на Африка и истата ќе условува МНОГУ ВИСОКИ, и значително натпросечни температури на воздухот.

Температурите повремено ќе надминуваат и 40 степени, и тоа во централните и во југоисточните предели, особено до самиот крај на овој месец. А натпросечно топло време, и летни температури ќе имаме и во септември.

Развојот на нестабилност ќе биде поретка и пократкотрајна појава кај нас, што значи дека ќе имаме повеќе суво време, што значи дека сушата и понатаму ќе продолжи во нашата држава, што не оди во прилог со пожарите кои ја зафатија државава во изминатиов период.

НАПОМЕНА: Со оглед на тоа дека се работи за доста подолгорочна прогноза, промени во истата се можни. Затоа граѓаните редовно да ги следат нашите пократкорочни прогнози, кој се далеку попрецизни.

  • За нови, детални и по потреба обновени метео информации, следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука
  • Одсега па натаму можете да ме следете и на инстаграм @slavchopoposkiЗанимливости

  • 19 Јул 2024

    Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека има активни 13 пожари, од вкупно 28-те пожари на отворено во последното деноноќие, што се во општините: - Општина Чашка с.Јаболчишта и с.Дреново врв Лисец (високостеблеста вегетација) -Општина Велес кај с. Калањево (нискостеблеста шума) -Општина Росоман кај с.Сирково и с. Подлест (нискостеблеста шума и ниска вегетација) - Општина Студеничани место викано [...]