Забележан најтоплиот ден во Македонија досега ова лето – погледнете ги измерените температури

објавено на:

02 Јул 2020

од:

сподели:

Вчера беше забележан најтоплиот ден досега кога во Гевгелија температурата на воздухот достигна до 39 степени.

Многу топло беше и во останатите делови од државвава каде беа измерени многу високи температури на воздухот, во Охрид во текот на вчерашниот ден се измерија 34 степени, исто така  и во Тетово додека во Прилеп, Битола  и во Виница максималната температура на воздухот се искачи до 35 степени.

Уште потопло беше во Штип, во Струмица  и во Скопје каде температурата достигна до 36 степени и во Демир Капија вчера беа измерени 38 степени. Сето ова е поради интензивното влијание на топлиот воздух од северните предели на Африка во нашата држава.

УВ ИНДЕКСОТ пак има МНОГУ ВИСОКА до ЕКСТРЕМНА вредност и има коефициент некаде измеѓу 9 и 10 па токму поради ова се издадени препораките до граѓаните да користат што повеќе течности, особено ладна вода и да носат заштитна опрема.

Следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука

 

За нови или обновени метео информации, следи ме на социјалните медиуми.За нови или обновени метео информации, следи ме на социјалните медиуми.