Дознајте нешто плус за метеорологијата: КУМУЛОНИМБУС – Најмоќниот облак во атмосферата

Кумулонимбусот е вертикален облак и се формира  и развива во многу нестабилна атмосфера, се појавува особено во топлиот летен период од годината и тоа за време на судир на две воздушни маси (топлата од југ  и студената од север). Од нив се појавуваат интензивни поројни врнежи од дожд и град кој можат да условат поплавувања па дури и штети, силен и олуен ветер и торнада во некои области.

Обично Кумулонимбусот се развива на надморска височина од 500 до 10 000 метри.

Следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука