ВИСИНСКИ ЦИКЛОН ЌЕ ГО ЗАФАТИ БАЛКАНОТ: НА УДАР НА ПОПЛАВУВАЊА БОСНА И СРБИЈА

Висински циклонски систем во текот на следните денови ќе го зафати поголемиот дел од Балканскиот Полуостров. Сепак најпогодени ќе бидат Босна и Србија каде се очекува најголемо количество на воден талог за релативно кратко време и тоа особено во текот на ноќта недела кон понеделник, како и во понеделник, додека во западните и јужните предели на Србија доста интензивни врнежи се очекуваат во вторник.

Локално количеството на воден талог, особено во централните предели на Босна се очекува да надмине 100 л/м2. Поради ваквата состојба расте опасноста од зголемување на нивоата на реките, како и на нивно излевање кое може да услови и поплавувања. Се препорачува крајна претпазливост до граѓаните.

Локално овие врнежи ќе бидат проследени и со појава на грмежи како резултат на нестабилност. На Јадранот ќе започне да дува силна Бура, додека додека во останатите предели засилен ветер од северен и од североисточен правец.

Следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски тука