АЛПСКИОТ РЕГИОН ЌЕ ГО ЗАТРУПА СНЕГ – ДАЛИ ЌЕ ПРИСТИГНЕ ВО МАКЕДОНИЈА?! ДЕТАЛИ

Уште оваа ноќ, а особено од утре поради влијанието на моќниот циклонски систем кој ќе се простира над Апенинскиот а ќе го зафати и Балканскиот Полуостор, во алпскиот регион ќе услови интензивни снежни врнежи од снег и голема снежна покривка.

Во текот на следните неколку денови во алпскиот регион локално снежната покривка ќе надминува и 50 сантиметри.

Студениот воздушен бран кој се спушта од Атлантикот ќе го зафати и Балканот и тоа за време на викендот. Не се исклучува можноста и тоа особено во Босна и Црна Гора на највисоките планински места да падне и првиот снег.

Барем засега условите за првиот снег на планините во Македонија за време на викендот се релативно мали, но не се исклучуваат а температурите ЗНАЧИТЕЛНО ќе опаднат поради најавениот студен бран и врнежите кој за време на викендот ќе ја зафатат нашата држава.

За нови, подетални и по потреба обновени метео информации следете го официјалниот фејсбук профил на Славчо Попоски