Месечна Прогноза

СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ МЕТЕО АНАЛИЗИ: НЕДОСТАТОК НА ВРНЕЖИ И НАТПРОСЕЧНО ТОПЛО И ВО НОЕМВРИ!

Според последните анализи кој ги подготвивме со помош на најпрецизните нумерички модели, големо заладување и нешто повеќе врнежи не се очекува ниту во ноември месец. Така е барем според сегашните анализи, а промени во прогнозата секако дека се можни. Месец ноември ќе помине во знакот на натпросечно и сушно време. …

Повеќе

ДЕТАЛНА МЕТЕО АНАЛИЗА ЗА ОВОЈ МЕСЕЦ – НАЈПРВИН ПРИЈАТНО ТОПЛО, ПОТОА МОЖНОСТ ЗА ПРВИОТ СНЕГ И ВО МАКЕДОНИЈА!

Септември не беше на наша страна и имавме постудено време отколку што очекувавме. Топлото време ни доаѓа во месец октомври, кога температурите и врнежите ќе бидат исти како и во повеќегодишните прогнози. Познато е и кога може да го очекуваме првиот снег во Македонија. Најпознатиот Македонски метеоролог Славчо Попоски за …

Повеќе

БАБА МАРТА – ОЧЕКУВАЈТЕ ПОЧЕСТИ ПРОДОРИ НА СТУДЕНИ ВОЗДУШНИ МАСИ ОД СЕВЕР, НО И ДОЖДОВИ И СНЕГОВИ!

Според последните анализи со кој располагаме, Баба Марта оваа година ќе биде и тоа како со триста ума. Ќе ни донесе од се по нешто ( и дожд, и студ, и снег, и сонце но и топлина). Последно направените анализи укажуваат на тоа дека првата половина од Март месец ќе …

Повеќе

МЕСЕЧНА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕТО ЗА СЕПТЕМВРИ: ЏЕМПЕРИТЕ ЌЕ ТРЕБААТ – НО И ТОПЛИТЕ ЛЕТНИ ДЕНОВИ НЕМА ДА ИЗОСТАНАТ

Според сегашните анализи кои ние ги направивме со помош на најпрецизните метеоролошки модели во светот, укажуваат на тоа дека месецот септември во поглед на температурите и на врнежите треба да биде просечен. Што значи се очекуваат типични температури на воздухот за септември месец, а исто така и врнежи. Повремено можни …

Повеќе

СЛАВЧО ПОПОСКИ: ГОЛЕМА СУША И ПЕКОЛНИ ГОРЕШТИНИ ЌЕ ИМАМЕ ДО САМИОТ КРАЈ НА АВГУСТ, КАКО И ВО СЕПТЕМВРИ

Според најновите анализи со кој располагаме, укажуваат на тоа дека се до крамиот крај на овој месец, како и во септември, територијата на Македонија ќе биде под влијание на МНОГУ ТОПЛА воздушна маса со потекло од северните предели на Африка и истата ќе условува МНОГУ ВИСОКИ, и значително натпросечни температури …

Повеќе

МЕСЕЧНА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕТО ЗА ЈУЛИ: ТОПЛОТНИ БРАНОВИ, НО И ОПАСНОСТ ОД ВРЕМЕНСКИ НЕПОГОДИ

Според најновите анализи со кој располагаме, месец јули ќе помине во знакот на натпросечно топол месец, што значи се очекуваат почести продори на топлотни бранови од југ (северните предели на Африка). Температурите за време на максимумот на топлотните бранови кој се очекуваат во текот на овој месец ќе надминуваат и …

Повеќе

МАРТ ЌЕ ИЗНЕНАДУВА СО ВРЕМЕТО – ДАЛИ ЌЕ НИ ДОНЕСЕ ПОВТОРНО СНЕГ?

Иако климатолошката пролет започна денеска, сепак сеуште сме календарски зима. Во продолжение следува месечната временска прогноза за овој месец: Според сегашните  и подолгорочни анализи на времето, месец март ќе изненадува и ќе биде доста променлив. Имено се очекуваат повремени влажни воздушни бранови и циклонски циркулации кој ќе условуваат врнеживо и …

Повеќе

ИАКО ЗИМСКИ МЕСЕЦ – ФЕВРУАРИ НИ НОСИ ТОПЛО ВРЕМЕ И ВИСТИНСКИ ПРОЛЕТНИ ТЕМПЕРАТУРИ

Иако длабоко сме навлезени во зимскиот период и месецот Февруари е зимски месец, сепак оваа година овој месец ќе го одбележат натпросечно високи температури на воздухот но и нестабилно време со почести врнежи. Почести врнежите ќе бидат особено во западните предели од државава, но врнежи ќе има и во останатите …

Повеќе

МЕСЕЦ НОЕМВРИ ДО САМИОТ КРАЈ БИ МОЖЕЛ ДА БИДЕ ЗНАЧИТЕЛНО ПОСУВ ОД ВООБИЧАЕНОТО

Според последните анализи со кој ние разполагаме, овој месец до самиот крај гледано по врнежите би можел да биде значително посув од вообичаеното, иако околу 20ти ноември или после тоа би можело да дојде до некој посериозоен влажен бран и пад на температурите на воздухот. По 20ти ноември се поголеми …

Повеќе

МЕСЕЦ НОЕМВРИ ГИ НОСИ ПРВИТЕ УСЛОВИ ЗА ВРНЕЖИ ОД СНЕГ И НА ПОНИСКИТЕ МЕСТА НИЗ МАКЕДОНИЈА

Според најновите анализи за времето, направени за месец ноември укажуваат на тоа дека истиот ќе биде просечен по температурите на воздухот, односно се очекуваат нормални температури за тој период од годината (со можност за повремени позитигни и негативни одтстапување на истите). Слична е состојбата и во поглед на врнежите. Сепак …

Повеќе